...

NEVÜ Sıfır Atık Yönetimi Koordinatörlüğü

NEVÜ’de Birim Kurullarına Sıfır Atık Eğitimi Gerçekleştirildi
18/01/2021

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Sıfır Atık Yönetimi Koordinatörlüğü tarafından Sıfır Atık Birim Kurulları üyelerinin katılımlarıyla “Sıfır Atık Eğitimi” gerçekleştirildi.

Sıfır Atık Projesi; sürdürülebilir kalkınma için atıkların kontrol altına alınması, gelecek nesillere temiz ve gelişmiş bir Türkiye ile yaşanabilir bir dünya bırakılması hedefi kapsamında 2017 yılında T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hayata geçirilmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Sayın Emine Erdoğan Hanımefendinin projeyi sahiplenmelerinin ardından proje hızlı bir şekilde ilerletildi. Bu kapsamda önce Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ana Hizmet binasında başlatılan proje, 2020 yılında üniversiteler de dâhil olmak üzere tüm kamu kurumlarında uygulanmaya başlandı.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ)’de Sıfır Atık Projesi kapsamında düzenlenen eğitimde, Mühendislik Mimarlık Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Serkan Şahinkaya, ikili atık ayrıştırma sisteminin kurulduğunu, geçici atık depolama alanlarının oluşturulduğunu, Sıfır Atık Yönetimi Koordinatörlüğünün kurulduğunu ve ilgili yönergenin yürürlüğe girdiğini, sıfır atık internet sayfasının hazırlandığını, sıfır atık birim sorumlularının belirlediğini, çalışma ofislerinden çöp kutularının toplandığını ve “Sıfır Atık Projesi”nin uygulamaya geçirilerek “Sıfır Atık Belgesi”nin alındığını ifade etti.

Doç. Dr. Serkan Şahinkaya, NEVÜ’de “Sıfır Atık Projesi”nin israfın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılması, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atık oluşumunun engellenmesi veya azaltılması, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrı toplanarak geri dönüşümün sağlanmasını içeren “Sıfır Atık” çalışmalarının geliştirilerek devam ettirileceğini dile getirdi.

NEVÜ Sıfır Atık Birim Kurulları üyelerine verilen eğitimde, sıfır atık projesi kapsamında gerçekleştirilen faaliyetler, biriktirme ekipmanlarının nerelere konulacağı, bina dışına konulacak biriktirme ekipmanları, geçici ara depolama alanları, akademik ve idari birimlerde oluşabilecek atık türleri ile Sıfır Atık Projesinin uygulanması konularında bilgiler verildi. Pandemi nedeniyle çevrim içi olarak gerçekleştirilen Sıfır Atık eğitimi, soru – cevap ve değerlendirme bölümünün ardından sona erdi.